Proč pěstování levandule prospěje celé zahradě i vašemu zdraví?

Levandule patří díky sytě fialovým květům k nejkrásnějším bylinkám. V našich klimatických podmínkách se jí skvěle daří. Zasaďte si ji na zahradu, na záhonky nepustí škůdce a vy si budete užívat nejen krásnou vůni, protože ji využijete k dekoracím i v kuchyni!

Jak pěstovat levanduli?

V našich klimatických podmínkách se nejlépe daří levanduli lékařské, která má dlouhé výhony a husté a tmavě fialové květy. Protože je to rostlinka zvyklá i na vyšší nadmořskou výšku, daří se jí de facto kdekoliv. Aby rostla a těšila vás květy, vyberte jí slunné stanoviště. S půdou si moc starostí dělat nemusíte. Obecně se jí daří lépe v písčité půdě a je vhodné ji čas od času dopřát speciální hnojivo pro bylinky.

Zajímavý tip: Víte, jaké zdravotní benefity vám nabídne Krill olej?

Začít můžete od semínek

Abyste se z krásy mohli těšit hned, kupte si rostlinku předpěstovanou. Při výběru pozor, aby neměla zažloutlé listy nebo narušený kořenový systém. Rostlinku zasaďte na vybrané místo a zalijte, nic více není potřeba. Aby byl keřík hustý, je nutné pravidelně ořezávat. Odstraňte vždy jen zelené výhody, když byste sestřihli i dřevenou část, rostlině uškodíte. Dřevená část znovu obráží jen velmi těžko. Sklizeň provádějte těstě před tím, než se květy plně rozvinou.

Background Lavender Bouquet Purple - flutie8211 / Pixabay

flutie8211 / Pixabay

Proč je dobré mít levanduli u každého záhonku? Květy lákají motýli a včely, naopak pro škodlivý hmyz, jako jsou mšice, mravenci aj. je její vůně odpudivá. Jednoduchým a přírodním způsobem tak zajistíte, že si na vaší úrodě nesmlsnou nezvaní hosté.

Přečtěte si zajímavý článek:  Jaro je za dveřmi: Víte, jak vybrat kvalitní zahradní nářadí?

4 způsoby využití levandule v kuchyni

  • Kvítky můžete přidávat do letních salátů. Dodají netradiční chuť a vůni.
  • Z čerstvé i sušené si udělejte čaj. Nádherně voní a má uklidňující účinky.
  • Snadno si vyrobíte i levandulovou tinkturu. Do cca 2 dcl lihu či alkoholu (vhodná je vodka), dejte hrst levandule a nechte macerovat 30 dní. Poté užívejte každý den po malé lžičce. Je to hlavně na uklidnění.
  • Skvělý je i levandulový olej. Do 1 litru olivového oleje dejte 2 hrsti květů a stonků a nechte macerovat. Olej používejte k dochucení jídel, perfektní je pro zklidnění žaludku.
Lavender Herbs Flowers Lavendula - FinjaM / Pixabay

FinjaM / Pixabay

Přidej komentář

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search